Geslaagde samenwerking met gemeente Nieuwegein

Geo-BOR koppeling gerealiseerd bij Gemeente Nieuwegein

door
redactie

Bij de gemeente Nieuwegein is door samenwerking tussen Greenpoint en Crotec een geslaagde koppeling gemaakt tussen de BGT en de BOR. Dit allemaal op basis van het laatste standaard koppelvlak Geo-BOR. Gemeente Nieuwegein is daarmee één van de eerste gemeenten in Nederland die een koppeling op basis van de landelijke Geo-BOR standaard in gebruik neemt.

In Nieuwegein was de BGT al geruime tijd ’bijna klaar’. De leverancier van de BGT beheer applicatie Crotec had, als eerste in Nederland, al meer dan een jaar geleden een werkende koppeling met Greenpoint-BOR. Toch duurde het nog even voordat de koppeling operationeel was en alle puzzelstukken gereed waren.

Een analyse van de overeenkomsten en verschillen tussen objecten in BGT en BOR leverde het inzicht op dat er detaillering ontbrak in groenvakken in de BGT, die in de BOR wel aanwezig waren. Daarnaast waren bomen op de kaart verschoven van locatie. De afdeling Geo van gemeente Nieuwegein heeft zich afgelopen jaar met succes ingezet om met C-SAM BGT van Crotec alle detaillering in de BGT te plaatsen.

Automatisch berichtenverkeer
Parallel aan het verbeteren van de data hebben Greenpoint en Crotec het automatische berichtenverkeer tussen BGT en BOR uitvoerig getest en opgeleverd. Gemeente Nieuwegein is daarmee één van de eerste gemeenten in Nederland die een koppeling op basis van de landelijke Geo-BOR standaard in gebruik neemt. Om de applicaties eenvoudig en veilig te verbinden, levert Crotec een eigen uitwisselvoorziening.

Tijdens deze werkzaamheden kon de BOR-beheerder gewoon doorgaan met zijn inspecties en monitoring. Nu de data is verbeterd en de groenvakken zijn gekoppeld aan de BGT, is er een degelijke basis voor de nieuwe onderhoudsbestekken die in januari aanstaande gaan starten.